ISTANBUL - Nu de temperatuur daalt in Istanbul en de airco blijft loeien, vreest zanger Fabriozio Pennisi van het Nederlandse duo Re-union voor zijn stem. "Ik heb het idee dat ik hees aan het worden ben", zei hij vrijdagmiddag na afloop van een van de vele generale repetities (dress rehearsals) van het Eurovisie Songfestival.

Samen met zijn collega Paul de Corte moet hij constant opdraven om te oefenen en ook dat komt zijn stem niet ten goede. Vrijdagmiddag liep hij snel met samengebonden kraag van de hal naar de bus, die de Nederlandse delegatie naar het artiestenhotel bracht. Vrijdagavond volgt een tweede dress rehearsal en zaterdagmiddag nog een derde.

De organisatie van het 49ste Europese liedjesfestijn lijkt er maar niet in te slagen de techniek op orde te krijgen. Tijdens de voorronde op woensdag klaagde De Corte over het geluid op zijn 'oortje' en eerder al was de beeldregistratie verre van optimaal. De regisseur zoomde namelijk telkens in op De Corte, waardoor het meer een solo-, dan duo-act leek.

Ook vrijdagmiddag liet de techniek het een beetje afweten. De stemmen van het achtergrondkoortje werden niet goed afgemixed. "Ik heb dat ze zaterdagavond tijdens de finale alles voor elkaar hebben", aldus De Corte. Die Nederlandse problemen tijdens de repetitie vielen in het niets vergeleken bij Malta, want daar stond tot twee keer toe de microfoon niet aan. De artiesten wilden daarom een derde repetitiepoging doen, maar werden simpelweg van het podium geduwd.

Na het succesvolle optreden in de voorronde hebben de twee Brabantse zangers van het liedje 'Without You' donderdag een rustdag ingelast. "Ik heb wel twaalf uur geslapen en veel tijd met mijn familie doorgebracht", vertelde De Corte vrijdag.