FRANEKER - De begrafenis van sergeant-1 Dave Steensma zal zaterdag in besloten kring plaatsvinden. De familie van de maandag in Irak omgekomen militair wil geen pers bij de kerkdienst en op de algemene begraafplaats in Franeker.

De familie heeft dat via de gemeente Franekeradeel "uitdrukkelijk verzocht". Ook verzoekt de familie met nadruk om de naasten van Dave Steensma niet herkenbaar in beeld te brengen in de media.

Enig militair ceremonieel zal er zijn tijdens de begrafenis. Op verzoek van de familie is echter de bevelhebber van de landmacht niet aanwezig. Wel aanwezig is de directe commandant van Steensma, overste P. Wilming, commandant van het 12e infanteriebataljon van de luchtmobiele brigade uit Schaarsbergen.

Ook minister Kamp van Defensie zal zaterdag aanwezig zijn. Kamp is op verzoek van de familie bij de begrafenis, maar zal niet het woord voeren.

De kist van Steensma, met daarop de Nederlandse vlag, wordt gedragen door zes van zijn directe collega's uit Schaarsbergen. Zij dragen het dagelijks tenue van de landmacht. Op de kist ligt ook de rode baret van de luchtmobiele brigade van Steensma.

Dertien collega's van Steensma uit Irak dragen een krans. Zij zijn gekleed in het woestijntenue dat ze ook in Irak dragen. De collega's uit Irak hebben het lichaam van Steensma begeleid toen dat woensdag werd teruggevlogen naar Nederland.

Ook de 20-jarige korporaal die maandag bij de aanslag gewondraakte is aanwezig bij de begrafenis. Hij zal naar verwachting binnenkort samen met de andere collega's terugkeren naar Irak om zijn werk te hervatten.