RIJSWIJK - De advocaat van prinses Máxima en prins Willem-Alexander onderneemt stappen tegen SBS6 en een website in Argentinië. Eerstgenoemde zond donderdag ondanks een waarschuwing van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) privé-beelden van het paar uit, afkomstig uit de gestolen digitale camera van Máxima.

Volgens de woordvoerder van de RVD was de omroep gewaarschuwd dat niet te doen. Toch werden de beelden in het programma Shownieuws uitgezonden. Welke stappen de advocaat gaat nemen, is nog niet bekend.

SBS6

De zender SBS6 heeft verklaard volledig achter de beslissing van Shownieuws te staan de beelden uit te zenden. "De vertoonde beelden zijn slechts gebruikt als ondersteuning van het nieuwsfeit dat de beelden op internet te zien zijn", aldus SBS6 in een verklaring.

Uit het item bleek volgens SBS6 dat iedere internetter de beelden kan bekijken. "SBS 6 heeft niets anders gedaan dan aantonen dat het beeldmateriaal voor iedere Nederlander toegankelijk is en verbaast zich dat het hier nu op wordt aangesproken." SBS6 ziet de stappen van de RVD met vertrouwen tegemoet.

Website

Koningshuisminnend Nederland kon zich vrijdag op eenvoudige wijze verlekkeren aan beelden van prinses Amalia en moeder prinses Máxima. Via de Argentijnse website zijn video-opnamen te downloaden uit de gestolen camera van de prinses.

Op het filmpje is te zien hoe Máxima liefdevol haar dochtertje koestert. Amalia is redelijk goed in beeld. Niet te zien is wie de opnames heeft gemaakt. Op sommige beelden is alleen Amalia te zien. Andere tonen ook Máxima. Verder zijn er beelden uit waarschijnlijk de tuin van hun huis in Wassenaar.

'Dikkerdje'

In het filmpje, dat zo'n vijf minuten duurt, is ook prins Willem-Alexander twee keer te zien. Máxima praat tegen haar baby zoals ieder andere moeder dat ook zou doen. "Wie is dat mooie dikkerdje van mamma?", vraagt zij bijvoorbeeld. "Oh, wat ben jij toch een mooi kindje," zegt ze.

De RVD maakte donderdag bekend dat de digitale camera van prinses Máxima bij een bezoek aan Argentinië is gestolen. Begin deze week kwamen Willem-Alexander en Máxima terug van een bezoek aan dat land. Zij waren daar om het huwelijk van een goede vriend van de prinses bij te wonen.

Volgens een woordvoerder onderzoekt de RVD welke maatregelen tegen de verspreiding van de beelden kunnen worden genomen. "Het gaat om een Argentijnse website en dat maakte het ingewikkelder," aldus de zegsman.

Bekeken wordt onder meer of er juridische stappen kunnen worden ondernomen tegen de beheerders van de site. De RVD liet donderdag weten dat tegen verspreiding van de beelden zou worden opgetreden.