BAGDAD - De Amerikaanse civiele bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, heeft vrijdag de mogelijkheid geopperd dat de Amerikanen zich terugtrekken uit het Arabische land. Hij zei dat de Amerikanen niet blijven in een land waar ze "niet welkom" zijn.

"Als de voorlopige regering ons vraagt om te vertrekken, zullen we vertrekken", aldus Bremer tijdens een werklunch met Iraakse functionarissen in de provincie Diyala. Hij verwees naar de voorgenomen machtsoverdracht eind juni aan een Iraakse overgangsregering. De bewindvoerder voegde er aan toe dat hij niet verwacht dat het zover komt.

De samenstelling van de interim-regering is nog niet rond. Zij moet het land leiden tot verkiezingen in januari. De belangrijkste taken van het tijdelijke bewind zijn het dagelijks bestuur van het land, de voorbereiding van de stembusgang en de handhaving van de veiligheid.

Soevereiniteit

Critici vragen zich af hoeveel soevereiniteit het nieuwe Irak krijgt aangezien de Verenigde Staten een grote militaire aanwezigheid in het land houden.