NAJAF - In de heilige Iraakse stad Najaf zijn vrijdag zware gevechten uitgebroken tussen Amerikaanse militairen en de militie (Mahdi Leger) van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr. Dat meldde de Britse omroep BBC.

Zeker twee Amerikaane tanks zijn na een relatief rustige nacht opgetrokken naar de begraafplaats Wadi al-Salam niet ver verwijderd van de heiligdom van Imam Ali. Ook zuidelijk van de stad wordt gevochten evenals op de weg naar Kufa dat ten noordwesten van Najaf ligt.

Tanks

De tanks beschieten posities van het Mahdi Leger. Ook klinkt machingeweervuur. Boven de begraafplaats, een van de grootste van de wereld, hangt zwarte rook. De militieleden gebruiken de enorme Wadi al-Salam als uitvalsbasis voor aanvallen op Amerikaanse militairen.

De strijd begon kort na dageraad. Schoten en explosies waren te horen bij een belangrijk politiebureau 2 tot 3 kilometer verwijderd van het heiligdom van Imam Ali. Later in de ochtend reden tanks de begraafplaats binnen en openden het vuur op de aanhangers van Al-Sadr.

De Wadi al-Salam huist vele duizenden tombes en mausolea. Sjiieten uit de hele wereld worden al eeuwenlang hier begraven. Er wordt al enkele dagen gevochten in Najaf. De coalitie wil Al-Sadr arresteren wegens betrokkenheid bij de dood van een collega-geestelijke.

Karbala

Ook in een andere heilige stad, Karbala, wordt strijd geleverd. In deze plaats circa 50 kilometer noordelijk van Najaf, zijn bij gevechten tussen Amerikanen en het Mahdi Leger in de nacht vier Irakezen omgekomen. Dertien anderen raakten gewond, aldus ziekenhuisbronnen.

Het vrijdaggebed in het mausoleum van Imam Hussein in Karbala is afgelast. De coalitie had via luidsprekers de bevolking opgeroepen het centrum te mijden. De straten zijn uitgestorven. Helikopters hebben pamfletten uitgestrooid waarin de militieleden worden opgeroepen zich over te geven.