WASHINGTON - De Amerikaanse militairen die zich in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis schuldig maakten aan mishandelingen, hadden zichtbaar plezier in het martelen en vernederen van Iraakse gevangenen. Dat blijkt uit de getuigenverklaring van een van de aangeklaagde militairen, waarvan de inhoud donderdag is gepubliceerd in de Amerikaanse media.

Bewaker Jeremy Sivits, die binnenkort voor de krijgsraad moet verschijnen, zegt in zijn getuigenis dat hij en zijn collega's de gevangenen uitlachten en bespotten terwijl zij hen uitkleedden, sloegen, schopten en dwongen elkaar te slaan. Vooral zijn collega Charles Graner omschrijft hij als een uiterst wreed persoon, die genoot van de mishandelingen.

'Ah, doet het pijn?'

Graner zou de aanstichter zijn van de wreedheden jegens de Iraakse gevangenen. Tijdens nachtelijke rondes sloeg hij gedetineerden, vaak ook met gebruik van een knuppel, zo hard en vaak dat zij het bewustzijn verloren. In een geval vroeg hij aan een gevangene, met een kinderstemmetje: "Ah, doet het pijn?"

Geen orders

In tegenstelling tot wat zijn vrouwelijke collega Lynndie England eerder verklaarde in een televisieinterview, zegt Sivits dat de militairen op eigen gezag handelden en niet op orders van hogerhand. England, die op een aantal foto's te zien is met Iraakse gevangenen in mensonterende posities, lachte volgens hem om de verschillende vernederingen die zij haar slachtoffers liet ondergaan.

Martelmethoden

Sivits geeft toe dat de martelmethoden, die volgens hem voornamelijk bedacht en uitgevoerd werden door Graner en Ivan Frederick, hem af en toe ook aan het lachen maakten. Terugkijkend zegt hij te vinden dat het allemaal helemaal niet zo grappig was. Andere militairen die gediend hebben in de Abu Ghraib-gevangenis zeiden donderdag tegen het persbureau Reuters dat seks tussen bewakers en alcoholgebruik in het complex aan de orde van de dag waren, hoewel beide verboden zijn. Volgens een van hen zouden sommige bewakers ook gevangenen hebben gedwongen seks met hen te hebben.

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse leger is het voor militairen pertinent verboden om, waar dan ook in Irak, seks te hebben. Ook het bezit van pornografisch materiaal is niet toegestaan.