BAGDAD - Amerikaanse militairen zijn vrijdag begonnen met het vrijlaten van enkele honderden gedetineerden uit de beruchte Abu Ghraib gevangenis bij Bagdad. De vrijgekomen gedetineerden hebben de Amerikanen direct beticht van misdragingen en mishandelingen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De Amerikaanse legerwoordvoerder Mark Kimmitt had woensdag gezegd dat de Amerikanen vrijdag ruim driehonderd gevangenen zouden vrijlaten. Een eerste bus met gedetineerden reed naar een basis van het Iraakse Civiele Verdedigingkorps (ICDC) in een westelijke buitenwijk van Bagdad om daar te worden vrijgelaten.

Seks

Een van de vrijgelaten Irakezen verklaarde tegen de pers dat hij moest toezien hoe twee Amerikaanse militairen voor zijn ogen seks hadden. Hij zei ook dat bij een familielid elektrische draden waren bevestigd aan diens tong en genitaliën.

Mohammed Khazal al-Moussawi (31) zei na zijn vrijlating dat hij acht maanden vastzat. Hij was net al vele anderen geregeld met zijn handen gebonden een muur vastgezet. Hij woog 117 kilo ten tijde van zijn detentie. Daar was vrijdag ongeveer 30 kilo van af.