PEKING - Meer dan 200.000 Chinezen zijn de afgelopen tien jaar door slechte plastische chirurgie misvormd geraakt. Dit heeft de krant China Daily woensdag gemeld. Volgens het blad mislukken jaarlijks ongeveer 20.000 van dergelijke operaties die vaak worden uitgevoerd door nauwelijks getraind personeel van schoonheidssalons.

De Chinese regering heeft aangekondigd hard te zullen ingrijpen tegen de naar schatting een miljoen schoonheidsalons in China. Daar worden soms zeer moeilijke operaties uitgevoerd zonder dat zij over goed opgeleid personeel beschikken. In dergelijke klinieken worden zelfs risicovolle operaties als het inbrengen van borstimplantaten uitgevoerd, aldus de China Daily.

Met ingang van 1 mei moeten alle salons die zulke operaties willen uitvoeren, beschikken over de benodigde vergunningen. Ook moet het personeel goed zijn opgeleid en dient de apparatuur aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

Mislukt

Dat plastische chirurgie zo populair is, wijst erop in hoeverre de Westerse ideeën over schoonheid in China zijn doorgedrongen. Doordat de inkomens stijgen laten steeds meer vrouwen dergelijke vrij kostbare operaties uitvoeren.

Chinese vrouwen verkiezen de schoonheidssalons boven ziekenhuizen omdat de salons veel minder vragen voor de moeilijke ingrepen. In de miljoenenstad Peking zijn maar vier ziekenhuizen die cosmetische operaties uitvoeren.

Volgens de Yangcheng Evening Post gaat het bij 70 procent van de patiënten in sommige ziekenhuizen om mensen die een hersteloperatie moeten ondergaan na een mislukte ingreep in een salon.