LONDEN - De Britse vrouw die een kindermoordenaar een vals alibi verschafte, komt vrijdag op vrije voeten. De autoriteiten laten de vrijlating van Maxine Carr doorgaan, hoewel documenten met gevoelige informatie over haar zaak zijn gestolen.

Britse media bestempelen Carr als een van de meest gehate vrouwen van Groot-Brittannië. Ze was de vriendin van Ian Huntley, de conciërge die in augustus 2002 de tienjarige schoolmeisjes Holly Wells en Jessica Chapman vermoordde.

Tijdens het onderzoek naar de moorden loog Carr tegen de politie om haar vriend te beschermen. Justitie acht de kans op wraakacties van het publiek zo groot, dat de 27-jarige vrouw een nieuwe identiteit op een geheime locatie krijgt.

Diefstal

De documenten waren dinsdag gestolen uit een auto van een medewerker van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een paar uur later werden ze elders aangetroffen. Volgens de politie betrof het een "willekeurige" diefstal.

De gevangenisautoriteiten stellen dat in de papieren niets over de nieuwe identiteit van Carr stond. Volgens eigen zeggen vonden zij het dan ook niet nodig iets aan de planning te veranderen.

Het hooggerechtshof kondigde een verbod af op de onthulling van Carr's nieuwe naam en adres. Politiekorpsen in het hele land namen noodmaatregelen voor het geval vrouwen worden aangevallen die ook Maxine Carr heten. De naamgenotes kunnen indien nodig rekenen op speciale politiebescherming.