WASHINGTON - De inslag van een meteoriet bij Australië, 250 miljoen jaar geleden, was de oorzaak van een gigantische sterfte onder het toenmalige leven op aarde. Dat blijkt uit onderzoek van een recent ontdekte krater, die nu onder zee ligt enkele honderden kilometer van de Australische kust.

Het onderzoek is uitgevoerd door geologen aan de universiteit van Santa-Barbara in Californië met steun van de NASA en de Amerikaanse Nationale Wetenschappelijke Stichting. De resultaten worden vrijdag gepucliceerd in het blad Science.

De inslag zou het einde hebben betekend van het Perm-tijdperk, dat van circa 280 tot 240 miljoen jaar geleden duurde. Dat tijdperk eindigde, zoals al reeds bekend was, met het uitsterven van 95 procent van het leven op aarde. Tot op heden werd aangenomen dat de enorme sterfte werd veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof, zowel op het land als in zee.

Bijna 200 miljoen jaar later veroorzaakte zeer waarschijnlijk een andere inslag van een meteoriet op het Amerikaanse continent het uitsterven van de dinosaurussen.