DEN HAAG - Prorail mag in de toekomst vandalen en andere overtreders op en langs het spoor direct bekeuren. Minister Donner van Justitie heeft donderdag bekendgemaakt dat vijftig fuctionarissen een speciale opsporingsbevoegheid krijgen. Spoorbeheerder Prorail had eind april hierom gevraagd. Het bedrijf dat de spoorwegen van Nederland beheert, heeft veel last van "storing door derden".

Maandag nog botste een trein in de buurt van Landgraaf in Limburg op een betonblok dat daar door vandalen neergelegd was. Zo ontstaan vaak gevaarlijke situaties en lopen treinen vertraging op.

De vijftig functionarissen worden persoonlijk aangewezen en als buitengewoon opsporingsbeambte (BOA) aangesteld. Ze vallen onder het toezicht van het Korps Landelijke Politiediensten. De BOA's zullen niet op probleemlijnen ingezet worden of op stations vandalen bekeuren, maar zich primair bezighouden met het toezicht op rangeerterreinen, spoorwegovergangen en sporen.

Paarden

Personen die zich schuldig maken aan vernielingen of langs het spoor lopen, kunnen direct een boete krijgen. De boete voor het langs of op het spoor lopen is 25 euro. Wie met paarden, vee of andere dieren op of langs het spoor loopt, kan een boete krijgen van 65 euro.

In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg start een proef met negen opsporingsbeambten. Afhankelijk van het resultaat en van onderzoek zullen de anderen in een later stadium ingezet worden, aldus een woordvoerder van Prorail. De regeling geldt tot 1 januari 2006. Afspraken zijn er gemaakt over een geweldsinstructie en een klachtenregeling.