BAGDAD - De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld heeft donderdag een bezoek gebracht aan de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad. De gevangenen die in de gelegenheid waren Rumsfeld te aanschouwen, wendden zich af of maakten obscene gebaren naar de Amerikaanse bewindsman.

Het Amerikaanse personeel is er de afgelopen weken in opspraak is geraakt wegens mishandelingen van gedetineerden. Rumsfeld zei op bezoek in de inrichting dat dat niet meer zal gebeuren.

Talrijke video- en foto-opnames van de mishandelingen en vernederingen hebben naast Rumsfeld ook de Amerikaanse politiek in Irak ernstig in verlegenheid gebracht. Maar Rumsfeld toonde zich niet onder indruk. "In de afgelopen dagen is alle aandacht maar op enkelingen gericht geweest die de waarden van Amerika hebben verraden", aldus Rumsfeld. Hij zei tegen de Amerikaanse soldaten die in Abu Ghraib werken dat hij is gekomen om hen in de ogen te zien. "We zijn trots op u en op de grootse wijze waarop u uw taken uitvoert," aldus de minister.

Bloediger conflict

De militairen moeten zich volgens Rumsfeld niet van de wijs laten brengen door kritiek. "Ik ben gestopt met kranten lezen," aldus Rumsfeld. Hij leest naar eigen zeggen nu een boek over de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). "In dat veel bloediger conflict werd vaak kwaadaardige kritiek gespuid, inclusief op president Lincoln," aldus Rumsfeld.

Volgens de bewindsman zullen de Amerikaanse soldaten in Irak net zo terugkijken op deze oorlog als de soldaten uit de burgeroorlog in de VS. "U zult trots zijn en zien dat het de moeite waard is geweest," aldus Rumsfeld, die waarschijnlijk doelde op de strijdkrachten van de noordelijke staten in de burgeroorlog. Die wonnen van de confederatie in het zuiden.