DEN HAAG - De ambassadeur van Indonesië en president F. Tutuhatunewa van de Molukse regering in ballingschap zijn woensdag de meest opvallende afwezigen tijdens de feestelijke herdenking van de 400e verjaardag van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in de Ridderzaal in Den Haag.

Dinsdag werd bekend dat Tutuhatunewa geen uitnodiging heeft gekregen voor het evenement. De RMS-president denkt dat de organisatie hem niet heeft uitgenodigd omdat ze bang is dat hij de gelegenheid zou gebruiken om te protesteren tegen het Nederlandse Molukkenbeleid. De RMS-leider benadrukte dat hij die kans inderdaad zou hebben aangegrepen. De organisatie verwerpt de lezing van Tutuhatunewa.

Volgens een woordvoerder van de organisatie van de VOC-herdenking zijn alleen mensen en organisaties geïnviteerd, die een bijdrage leveren aan komende evenementen. De RMS heeft niets georganiseerd in het kader van de VOC-herdenking en is daarom niet uitgenodigd, zo luidt de verklaring.

De regering van Indonesië liet in het weekeinde al weten dat het geen vertegenwoordigers zou afvaardigen naar de bijeenkomst in de Ridderzaal. De cultureel attaché op de Indonesische ambassade in Den Haag liet weten dat VOC-aangelegenheden bijzonder gevoelig liggen bij de regering en het Indonesische volk.

Wél aanwezig zijn onder anderen koningin Beatrix, diverse leden van het kabinet en het parlement en ambassadeurs van meerdere landen waarmee de VOC handel dreef. Twee sprekers belichten het belang van de oprichting van de VOC voor Nederland. De NOS verzorgt een rechtstreekse uitzending van de festiviteiten in de Ridderzaal op Nederland 2. De herdenking in de Ridderzaal begint om 15.00 uur.