ROME - De Italiaanse regering wil een keurmerk voor Italiaanse restaurants in het buitenland instellen. Inspecteurs zullen de eetgelegenheden bezoeken om na te gaan of zij producten van de echte Italiaanse keuken aanbieden. Mogelijk zullen slechts .000 van de meer dan 70.000 restaurants in de wereld die zich van het etiket Italiaans hebben voorzien, het keurmerk krijgen.

Minister Giovanni Alemanno van Landbouw, lid van de extreemrechtse Nationale Alliantie, maakte het voornemen van de regering deze week bekend tijdens een bezoek aan Rimini. Elke dag worden in de wereld honderden Italiaanse restaurants geopend, maar in de meeste gevallen is het enige Italiaanse de naam of de driekleurige vlag aan de gevel. Het keurmerk zou dezelfde betekenis moeten krijgen als Denominazione di Origine Controllata (DOC) voor wijnen.

Italiaanse koks

"Wij helpen de regering om regels voor menu's, ingrediënten en de kwaliteit van de dienstverlening in Italiaanse restaurants in het buitenland te bevorderen," zegt Edi Sommariva, directeur-generaal van de vereniging van de 60.000 restauranthouders in Italië. Slechts restaurants die voedsel serveren dat door Italiaanse koks of in ieder geval afgestudeerden van Italiaanse koksscholen is bereid, kunnen een keurmerk krijgen.