AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 45-jarige M.M. uit Wormerveer vrijgesproken van het doden van haar veertien maanden oude dochtertje Janine. In het lichaam van het dode meisje werden sporen van drugs aangetroffen, maar voor het hof stond niet vast dat de moeder deze drugs had gegeven aan haar kind.

De vrouw werd wel veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het toedienen van drugs aan haar oudste twee kinderen van 14 en 16 jaar. Ze bekende haar zoon en dochter spacecake en XTC te hebben gegeven. Ze deed dit naar eigen zeggen op aandringen van de kinderen en omdat ze niet wilde dat ze buitenshuis met drugs gingen experimenteren.

De advocaat-generaal eiste twee weken geleden vijf jaar cel tegen de vrouw. Dezelfde straf die eerder de rechtbank in Haarlem haar had opgelegd.

De veertien maanden oude Janine werd in juli 2002 dood gevonden in haar bedje. Het lichaam van het meisje bevatte resten van onder meer cocaïne, morfine, methadon en kalmeringspillen. M. was in die tijd zelf zwaar drugsverslaafd. Uit het onderzoek bleek dat de baby over een langere periode drugs had gekregen.

M. ontkende dit zelf te hebben gedaan. Ze bekende alleen haar dochtertje twee keer methadon te hebben gegeven toen het meisje tanden kreeg. De moeder beschuldigde de vader van het geven van drugs aan het meisje. Janine was volgens buurtbewoners een luidruchtige baby. M. verklaarde dat haar man niet zo goed tegen herrie kon. ,,Hij wilde dat het de hele dag stil was in huis.''