ROERMOND - Treinmachinisten moeten strenger op hart- en vaatziekten worden gekeurd. Dat is een van de aanbevelingen in een rapport van de Inspectie van Verkeer en Waterstaat over een treinongeval in Roermond op 20 maart 2003.

Het ongeval, waarbij een passagiers- en een goederentrein frontaal op elkaar botsten, werd volgens de inspectie veroorzaakt door een hartinfarct van de machinist van de passagierstrein.

Er moeten nieuwe keuringseisen komen met betrekking tot risicofactoren voor hart- en vaatziekten, concludeert de inspectie. Daarover vindt inmiddels al onderzoek plaats door een onafhankelijke medische instantie, meldt het rapport.

Verder blijkt dat de zogenoemde dodemansknop, die de trein moet stoppen als de machinist niets meer doet, niet gewerkt heeft. Ook blijkt dat de automatische melding dat een trein door rood licht rijdt, niet meer functioneerde. Overigens had zo'n melding de botsing niet kunnen voorkomen, aldus het rapport. Het rapport wordt dinsdag in Roermond gepresenteerd.