BAGDAD - De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, is donderdag onverwacht in Bagdad aangekomen voor een bliksembezoek. Dat heeft een verslaggever van het Franse persbureau AFP gezegd.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Rumsfeld wordt vergezeld door de stafchef van de Amerikaanse strijdkrachten, Richard Myers. De minister overlegt in Bagdad met enkele hoge officieren. De bewindsman ligt in Washington zwaar onder vuur, omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor mishandeling van Iraakse krijgsgevangenen door Amerikaanse militairen. Deze zaak is volgens ingewijden de directe aanleiding voor Rumsfelds reis naar Irak.

Tijdens de 15 uur durende vlucht van Washington naar Bagdad ontkende Rumsfeld dat het Pentagon probeert het schandaal in de Abu Ghraib-gevangenis in de doofpot te stoppen. "Wie denkt dat ik in Irak ben om het vuurtje te blussen, heeft het mis. We vinden het belangrijk dat gedetineerden goed worden behandeld en dat Amerikaanse soldaten zich netjes gedragen", zei de minister aan boord van het vliegtuig tegen meegereisde journalisten.