ZOETERMEER - Nederlanders eten en drinken jaarlijks voor een slordige 2000 euro buitenshuis. Negentig procent van de mensen duikt gemiddeld zestig keer per jaar de buurtkroeg in of gaat een drankje drinken in een café-restaurant. Daarnaast prikt de consument doorgaans ook nog 27 keer in het jaar een vorkje buiten de deur.

Een dagje uit is voor de meeste mensen de aanleiding om iets buiten de deur te gaan eten of drinken, zo heeft het bedrijfschap Horeca en Catering dinsdag bekendgemaakt. Het bedrijfschap heeft in en 2000 onderzoek gedaan naar het horecagedrag van ruim 2500 consumenten in de leeftijd van 14 tot 75 jaar.

Als de Nederlander buitenshuis iets gaat drinken, is hij gemiddeld 13 euro per keer kwijt. Aan een etentje wordt meestal zo'n 35 euro besteed. In de buurtkroeg of het café-restaurant dat wordt bezocht voor een drankje moet vooral een "gezellige sfeer"heersen en de bediening moet vooral "vriendelijk" zijn. "Anders dan bij drinken let de consument bij de keuze van een eetgelegenheid wel op de kwaliteit van het gebodene (de gerechten), aldus het onderzoek.

Het meest favoriete restaurant van de Nederlander is er een met de Hollands-Franse keuken. Tweederde van de consumenten eet meestal in een dergelijk restaurant.

Driekwart van de Nederlanders haalt wegens een gebrek aan tijd om zelf te koken wel eens eten af bij een restaurant of snackbar of laat het eten thuis bezorgen. Dit doen zij gemiddeld 18 keer per jaar en besteden dan 16 euro. Een goede driekwart bestelt of haalt het eten regelmatig bij een Chinees-Indisch restaurant, ruim de helft bij een snackbar of automatiek, een derde bij de pizzeria en een kwart bij de shoarmazaak of grillroom.