BREDA - Een grote internationale drugsactie in Nederland, Frankrijk, België en Luxemburg heeft woensdag geleid tot de arrestatie van een Italiaan met 5,5 kilo cocaïne. De man werd gepakt bij de Luxemburgs-Franse grens. De drugs waren afkomstig uit Amsterdam en bedoeld voor Italië, aldus de politie in Breda donderdag.

De politieactie leverde in Nederland elf arrestaties, de vondst van diverse wapens en enkele kilo's softdrugs op. Aan de actie is in de vier landen meegewerkt door ruim zeshonderd opsporingsambtenaren.

Zoals de laatste jaren te doen gebruikelijk bij dit soort internationale acties in de vier landen was het coördinatiecentrum ingericht in het districtsbureau van de politie in Breda. Daarnaast waren er vier satellietcommandoposten in Luxemburg, Lille, Parijs en Brussel. Doel van dit soort acties is niet alleen het oppakken van mensen met drugs bij zich. Het gaat onder meer ook om het terugdringen van de drugsoverlast in steden en het krijgen van informatie om organisaties achter het drugstoerisme aan te pakken.

In Nederland hield de politie coffeeshops en dealpanden in Terneuzen. Bergen op Zoom, Roosendaal, Tilburg en Maastricht in de gaten. Ze hield ook toezicht op auto(snel)wegen en provinciale wegen en controleerde steekproefsgewijs auto's uit het buitenland.

De gegevens die dat opleverde zijn doorgegeven aan de andere deelnemende landen. Ook is gecontroleerd in de Thalys tot Parijs. De resultaten van de acties in België en Frankrijk zijn nog niet bekend.