JAKARTA - In de Indonesische hoofdstad Jakarta is woensdag het proces begonnen tegen Hutomo 'Tommy' Mandala Putra begonnen. De jongste zoon van voormalig president Soeharto staat terecht wegens moord. De rechtbank wordt zwaar bewaakt door honderden agenten.

De 39-jarige Tommy Soeharto zou opdracht hebben gegeven tot de moord in juli 2001 op rechter Syafiuddin M. Kartasasmita, die hem wegens corruptie tot achttien maanden cel had veroordeeld. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij de doodstraf krijgen.

Twee mannen die ervan worden verdacht de moord op de rechter te hebben gepleegd, bekenden aanvankelijk dat Tommy de opdracht daartoe had verstrekt. Bovendien zou de zoon van het voormalige staatshoofd wapens en geld hebben gegeven aan het duo. Beiden hebben hun verklaringen later weer ingetrokken.

Volgens aanklager Andi Rachman Asbar zijn drie aanklachten ingediend tegen Tommy Soeharto. Het betreft de moord op Kartasasmita, illegaal wapen- en munitiebezit en het ontlopen van de justitie. Soeharto werd in november aangehouden, nadat hij bijna een jaar voortvluchtig was geweest.

Tommy is tot dusver het enige lid van de familie Soeharto dat voor een rechter moest verschijnen voor corruptie. Zijn hoogbejaarde vader, die in 1998 onder grote maatschappelijke druk het presidentschap moest neerleggen, komt vrijwel zeker niet voor een rechter omdat hij daarvoor te ziek zou zijn. Onder het decennialange bewind van Soeharto werd Indonesië zo ongeveer synoniem met corruptie en zelfverrijking.