JERUZALEM - Een nieuwe zelfmoordaanslag van een Palestijn in Israël woensdagmorgen heeft de hoop op een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen verminderd. Israël beschuldigt de Palestijnse leider Yasser Arafat ervan de Palestijnen niet te hebben bevolen geen aanslagen in Israël meer te plegen.

Bij de zelfmoordaanslag op een bus in het noorden van Israël zijn woensdagmorgen zeker vijf doden gevallen, onder wie de dader. Volgens de Israëlische radio raakten zo'n dertig mensen gewond, van wie vijf ernstig.

De aanslag had plaats nabij de Israëlisch-Arabische stad Umm al-Fahm in de regio Afula. De bus van de Israëlische maatschappij Egged was volgens de Israëlische radio onderweg van Tel Aviv naar Nazareth. Volgens de politie stapte de man in de bus in een gebied waar vooral Israëlische Arabieren wonen, niet ver van de Westelijke Jordaanoever.

Een automobilist zag dat de bus voor zijn ogen ontplofte. "Er was een reusachtige klap en de bus rolde nog zo'n dertig meter door. Het voertuig is volledig verwoest. Zij (de passagiers) vlogen aan de achterkant door de ramen."

De hoop op een bestand groeide dinsdag na het bezoek van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney aan Israël. Hij sprak dinsdag voor de tweede keer binnen 24 uur met de Israëlische premier Ariel Sharon.

Na afloop van hun onderhoud verklaarde de Amerikaan dat hij bereid is de Palestijnse president Arafat te ontmoeten. Cheney verbond daar wel de voorwaarde aan dat de Palestijnse Autoriteit zonder dralen een begin maakt met de uitvoering van het Tenet-plan, dat voorziet in een staakt-het-vuren.

Meer geweld

De aanslag bij Afula was niet het enige geweld van de afgelopen uur. Dindagavond werden twee Palestijnen gedood tijdens een schietpartij met Israëlische grenstroepen. Het incident had 30 kilometer ten zuidwesten van Jeruzalem plaats. De Palestijnen hadden een hinderlaag gelegd, aldus de Israëlische politie. Ook twee Israëliërs raakten gewond.

Een twintigjarige Israëlische luitenant vond dinsdagochtend vroeg de dood bij de nederzetting Mehula in de Jordaanvallei. Drie andere militairen raakten gewond door de aanslag die is opgeëist door Hamas. Bij schietpartijen bij Kissufim en Gush Katif schoten militairen maandag drie gewapende Palestijnen dood.

/DOSSIERMidden-Oosten