DEN HAAG - Minister Donner van Justitie sluit dwangvoeding voor de hongerstakende Volkert van der G. niet uit. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de verdachte van de moord op Pim Fortuyn desnoods onder dwang moet worden gevoed als hij aan zijn hongerstaking dreigt te overlijden.

Volgens CDA, LPF, VVD en Leefbaar Nederland moet voor Van der G. een uitzondering worden gemaakt op het Nederlandse recht. Normaal geldt het zelfbeschikkingsrecht voor hongerstakers in Nederland. Volkert van der G. is sinds enkele weken in hongerstaking. Hij heeft aangegeven niet kunstmatig te willen worden gevoed als zijn toestand kritiek wordt.

Precedenten

Minister Donner sluit dwangvoeding niet uit. Hij zal dat volgens zijn woordvoerder echter pas bekijken als het aan de orde is. Het is volgens de minister nog maar de vraag of er precedenten zijn. Maar hij stelt dat er "enige ruimte is" om dwangvoeding toe te passen.

Allergrootste belang

Volgens Kamer-meerderheid is de Nederlandse rechtsorde zo geschokt door de moord op Fortuyn, dat het van het allergrootste belang is dat Van der G. voor de rechter wordt gebracht. Het duurt naar verwachting nog enkele maanden voor het proces tegen Van der G. begint.