LEEUWARDEN - Het lichaam van de Nederlandse militair die is omgekomen in Irak, is in de nacht van woensdag op donderdag rond 01.15 uur uur op de vliegbasis Leeuwarden aangekomen. Dat gebeurde na een tussenlanding in Eindhoven. Sergeant Dave Steensma uit Franeker zal met militaire eer worden begraven. Kort na de landing ging de familie van Steensma het vliegtuig in.

Zes collega's van Steensma hebben de kist daarna uit de Fokker-60 van de Koninklijke Luchtmacht gedragen. Dertien andere collega's in camouflagepakken, die zijn meegevlogen vanuit Irak, vormden een erehaag, waarbij ook de familieleden stonden.

Steensma's commandant, luitenant-kolonel P. Wilming van het 12e infanteriebataljon van de luchtmobiele brigade uit Schaarsbergen, heeft vervolgens het lichaam overgedragen aan de familie van de 36-jarige sergeant-1. De familie heeft daarna de basis verlaten.

Steensma kwam maandagavond om bij een granaataanslag in Irak toen hij patrouilleerde op een brug over de rivier de Eufraat. Over de begrafenis van Dave Steensma is nog weinig bekend. De familie overlegt daarover nog met Defensie. Duidelijk is wel dat er ,,enige vorm van militair ceremonieel'' zal zijn.