ISTANBUL - Nederland heeft zich woensdagavond geplaatst voorde finale van het Eurovisie Songfestival. In de Turkse stadIstanbul streden de zangers van het duo Re-union met het nummer'Without You' in een voorronde, samen met 21 andere landen, om tienfinaleplaatsen. Nederland treedt zaterdag als zevende van de 24finalisten op.

Het is voor het eerst dat het Songfestival op een dergelijkemanier is georganiseerd. Een andere opzet was noodzakelijk omdatdoor de uitbreiding van de European Broadcast Union meer landen meedoen danvoorheen. Die allemaal onderbrengen in één uitzending zou een veelte lang televisieprogramma opleveren.

Vers

De finale wordt - traditioneel - op zaterdagavond gehouden.Veertien landen hebben zich daarvoor al geplaatst en samen met detien verse finalisten, waaronder Nederland, is daarvoor een lijstontstaan van 24 deelnemers.

De finale zal een herkenbaarderuitzending worden dan de voorronde. Daarin werden in één keer allefinalisten bekendgemaakt en niet geschakeld naar de verschillendelanden die deelnemen. Ook werd de score van de verse finalistenniet gemeld, omdat dat de stemming op zaterdag zou beïnvloeden.

Finalisten

Behalve Nederland haalden Servië-Montenegro, Malta, Albanië, Oekraïne, Kroatië,Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Griekenland en Cyprus de finale van zaterdag via de voorrondes. De veertien landen die al in de finale stonden zijn Spanje,Oostenrijk, Noorwegen, Frankrijk, Duitsland, België, Rusland,IJsland, Ierland, Polen, Groot-Brittannië, Turkije, Roemenië enZweden.