ZUTPHEN - De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 23-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting in het asielzoekerscentrum (AZC) in Zutphen. Het gaat om een bewoner van het AZC. Dat heeft een woordvoerder van de politie bevestigd.

De brand brak rond 02.00 uur uit in een gebouw dat bestaat uit acht wooneenheden. Een groep van ongeveer zestig bewoners werd geëvacueerd. Even voor 04.00 uur had de brandweer het vuur onder controle. Het nablussen gaat waarschijnlijk nog enkele uren duren.

Het gebouw moet als verloren worden beschouwd. De ramen van een aangrenzend gebouw raakten beschadigd door de brand. Mogelijk moeten de bewoners van dit gebouw ook worden geëvacueerd.

Paniek

Een woordvoerder van de politie stelt dat voor zover nu bekend niemand ernstig gewond is geraakt door de enorm grote brand. Een beveiligingsbeambte en drie asielzoekers kampten wel met ademhalingsklachten nadat ze rook hadden ingeademd. Een bewoner brak zijn heup toen hij waarschijnlijk in paniek uit een raam sprong.

Een groep van circa zestig vluchtelingen is inmiddels overgebracht naar asielzoekerscentra in Apeldoorn en Wapenveld.

De vluchtelingen werden tijdelijk in de recreatiezaal van het centrum ondergebracht en gaan in de loop van de dag naar hun nieuwe woonadres. Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat het zowel om gezinnen als alleenstaanden.