AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam wilW.E. vervolgen voor heling en valsheid in geschrifte. Devastgoedhandelaar heeft bezwaar gemaakt tegen de zogehetenkennisgeving van verdere vervolging. Dat heeft een woordvoerder vanhet OM woensdag laten weten. Hij wil wegens het bezwaar niet verderop de zaak ingaan.

E. is in de afgelopen jaren herhaaldelijk met de onderwereld inverband gebracht. Zijn vastgoedimperium zou vooral gebruikt wordenom crimineel geld wit te wassen. Zo zei topcrimineel J. Mieremet in in een interview in De Telegraaf dat E. al jaren optreedt alsbank van de onderwereld.

Foto

Het maandblad Quote publiceerde in december van dat jaar bij eenverhaal over E. een foto van hem, terwijl hij in het gezelschapverkeert van Willem H., een van de ontvoerders vanbiermagnaat Freddy Heineken. E. wilde publicatie van de foto via derechter verijdelen, maar slaagde daar niet in.

Ook in andere zaken heeft de vastgoedhandelaar verscheidenemedia voor de rechter gedaagd, met wisselend succes. Zo moest deVolkskrant in februari dit jaar een rectificatie plaatsen over derol van E. bij liquidaties in het criminele circuit in Amsterdam.

Dubieus

De naam van E. dook vaker op in dubieuze zaken. Zo werd devastgoedhandelaar er in 1992 van verdacht dat hij geld wisseldevoor een XTC-bende. De leider van de bende kreeg tien jaar cel,maar E. hoefde niet voor de rechter te komen. E. betaalde justitiein 1995 ruim 1 miljoen euro en kocht zo strafvervolging af.