LONDEN - De foto's die de Britse boulevardkrant Daily Mirror heeft gepubliceerd over vermeende martelingen van Iraakse gevangenen door Britse militairen zijn 'vrijwel zeker nep'. Dat heeft premier Blair woensdagmiddag gezegd in het Britse parlement.

Blair zei dat er geen enkel bewijs is van systematische marteling van Iraakse gevangenen door Britse militairen. "Het enige bewijsmateriaal wordt gevormd door foto's die vrijwel zeker nep zijn." Eerder had minister Hoon van Defensie al gezegd dat de foto's niet konden kloppen omdat er een voertuig op stond dat niet in Irak in gebruik is.

Blair zei ook dat hij pas maandag voor het eerst inzage kreeg in een rapport van het Internationale Rode Kruis over mishandeling van gevangenen in Irak. De Conservatieve oppositie noemde het vreemd dat een dergelijk rapport, dat al maanden geleden op het bureau zou zijn gelegd van de Britse gezant in Irak, niet direct bij de premier in Londen kwam. "Hoe kunnen de mensen in dit land nog vertrouwen hebben in deze eerste minister en zijn regering?", vroeg oppositieleider Michael Howard zich af.