DEN HAAG - Het kabinet wil geen wettelijk verbod op het slaan van kinderen, maar is wel bereid te onderzoeken wat nog net wel en wat echt niet meer kan.

De grens is moeilijk te trekken, vinden zowel de Tweede Kamer als staatssecretarissen Vliegenthart (Volksgezondheid) en Kalsbeek (Justitie). De Tweede Kamer wikt en weegt over hoe hard ouders de handen mogen laten wapperen, zo bleek dinsdag tijdens een debat in de Kamer.

Zo mogen ouders hun kinderen een "corrigerende tik" geven. Daar is iedereen het wel over eens. Een stapje verder, een fysieke afstraffing dus, kan ook nog wel. Kalsbeek noemde als voorbeeld de "twee à drie klappen op de luiers van een tweejarige" die werkelijk niet te genieten is.

Gevaarlijk wordt het pas als die zogenaamde fysieke afstraffing over dreigt te gaan in mishandeling. Mishandeling van kinderen is strafbaar en staat duidelijk als delict omschreven in het wetboek van strafrecht. De kinderbescherming kan dan bijvoorbeeld ook ingrijpen.

Schemergebied

Maar het schemergebied tussen de fysieke afstraffing en de mishandeling in, zorgt voor de onrust. Dat is ernstig genoeg om de overheid in te laten grijpen, vinden onder meer de fracties van PvdA, D66 en SP. Kalsbeek is echter "niet enthousiast" over een wettelijke regeling.

Het is moeilijk vast te leggen. Bovendien is het nog maar de vraag in hoeverre de overheid zich mag bemoeien met het persoonlijk leven van mensen, oordeelt zij. De Kamer en het kabinet kunnen voorlopig beiden leven met een onderzoek naar dit fenomeen in omringende landen. Zweden, Italië, Finland en Denemarken hebben dit bijvoorbeeld wel wettelijk geregeld.

Verder wil Vliegenthart bekijken of er een soort meldplicht moet komen voor hulpverleners die met kinderen werken. Het gaat dan vooral om hulpverleners die collega's betrappen op misbruik of mishandeling van kinderen.

De vraag is onder meer of die plicht alleen intern binnen de betreffende organisatie moet gelden, of algemeen moet zijn.

/NIEUWSSlaan van kinderen blijft legaal in Engeland'Pedagogische tik niet slecht voor het kind'