AMSTERDAM - Prins Bernhard wilde in 1961 dat Nederland Nieuw Guinea af zou staan. Buiten de officiële kanalen om pleitte hij bij de Amerikaanse regering voor een eigen plan, waarmee hij wilde uitsluiten dat Nieuw Guinea terug zou komen bij Nederland.

Dit bleek dinsdag uit een uitzending van het NPS-televisieprogramma Andere Tijden

De prins overhandigde het zogenoemde P.B. (Prins Bernhard)-voorstel, dat op twee A-4tjes stond, op paleis Soestdijk aan een advocaat die het moest overbrengen aan de regering in Washington.

Prins Bernhard wilde in het referendum waarin de Papoea-bevolking zich zou mogen uitspreken over de toekomst van hun land, de optie van terugkeer onder Nederlandse soevereiniteit uitsluiten. Hij ging daarmee in tegen het beleid van minister van Buitenlandse Zaken Luns. Die wilde Nieuw Guinea voor Nederland behouden.

Passeren

De prins passeerde ook de officiële kanalen, door diplomaten te vragen hem op paleis Soestdijk te bellen, in plaats van via de ambassade. Het kabinet-De Quay wist niets van Bernhards bemoeienis met de kwestie.

Verder blijkt nu dat prins Bernhard eerder dat jaar met president Kennedy heeft gesproken over de kwestie Nieuw Guinea. Hij liet in dit gesprek niet veel los, omdat de Nederlandse ambassadeur erbij was. Bernhard had het thuisfront laten weten dat hij in Mexico zou zitten.