ARNHEM - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Arnhem twaalf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 18-jarige Goran M. uit Beuningen.

Volgens officier van justitie M. de Weert is Goran schuldig aan het medeplegen van moord op de 16-jarige Maja Bradaric uit Nijmegen. Ook is hij volgens De Weert schuldig aan het verbranden van het lichaam van Maja om sporen uit te wissen.

"Waar ben ik mee bezig?" Dat vroeg Goran M. zich in het Bosnisch hardop af terwijl hij Maja Bradaric op de avond van 17 november probeerde te verwurgen. Hij zat samen met de van oorsprong ook Bosnische Goran P. op de achterbank van een auto die door Ferdi Ö werd bestuurd

Maar later werd hij agressiever. "Ik kreeg een soort woedeaanval, dat heb ik wel vaker gehad", vertelde Goran. De verwurging duurde bijna een half uur. Hij vroeg Ferdi en Goran P. om hulp, omdat hij het niet alleen kon. Daarop legde Ferdi zijn hand op de mond en neus van Maja en trok aan het andere einde van het touw dat Goran om de nek van het meisje had gedaan. Het is volgens Goran ook Ferdi die later voelt of Maja dood is.

Rustig en weloverwogen gaf Goran M. woensdagochtend antwoord op vragen van de rechtbank in Arnhem over de moord op Maja. Net als eerder bij de politie kon Goran niet verklaren waarom Maja nou precies dood moest. Volgens hem was Ferdi de eerste geweest die begin november heeft gezegd dat ie haar wel zou kunnen afmaken. Goran: "Ik zei later dat ik dat ook zou kunnen. Ik heb veel ruzie met haar gehad, ze had mij ook beledigd."

Ideeën

Later praten Ferdi en Goran steeds meer over hun ideeën om Maja te vermoorden. "Maar er was geen aanleiding om het echt te doen", aldus de verdachte. Later praten Goran en Ferdi er ook over wat je met een lijk zou kunnen doen: verbranden of in het water gooien.

Ongeveer een week voor de moord wordt voor het eerst de 15-jarige Nina K., vriendinnetje van Goran en hartsvriendin van Maja, van de plannen op de hoogte gesteld. Zo is het idee geopperd en verworpen om Nina Maja een overdosis XTC-pillen te laten geven.