DEN HAAG - De privatisering van de luchthaven Schiphol lijkt van de baan nu de PvdA zich dinsdag tegen dit voorstel van het kabinet heeft gekeerd.

Vliegvelddirecteur Cerfontaine heeft furieus gereageerd op het standpunt van de sociaal-democraten en ook de VVD vindt dat de PvdA "de weg kwijt" is. Verkeersminister Netelenbos hoopt haar partijgenoten nog te overtuigen van de noodzaak de overheidsaandelen van de hand te doen.

De Tweede Kamer moet volgende maand de knoop doorhakken over de toekomst van de nationale luchthaven. CDA, GroenLinks en de kleine christelijke fracties zijn sowieso tegen privatisering. Ook de PvdA ziet hiervoor geen reden, waardoor een Kamermeerheid tegen is.

Volgens fractiespecialist Feenstra is het zeer onwaarschijnlijk dat het debat met Netelenbos de PvdA nog op andere gedachten brengt. De kwestie speelt immers al jaren.

Publiek belang

Fractievoorzitter Melkert liet dinsdag in een brief aan de fractie weten dat het "publieke belang" voorop moet staan bij de nationale luchthaven. Dat betekent volgens Feenstra dat de sociaal-democraten in principe de privatisering definitief afwijzen. De fractie twijfelt hier al jaren over.

Onlangs stelde het kabinet voor voorlopig 51 procent van de aandelen te houden, maar ook deze gefaseerde privatisering ziet de PvdA niet zitten. VVD-Kamerlid Hofstra zegt zich erover te verbazen dat de PvdA het plan van de partijgenoten Netelenbos en Kok laat vallen.

"Ze zijn de weg kwijt. De publieke belangen zijn al in de wet geregeld en Schiphol kan niet internationaal gaan samenwerken als de overheid de baas blijft. Bovendien zou privatisering miljarden opleveren die in infrastructuur gestoken kunnen worden", aldus de liberaal.

Bij wet geregeld

Netelenbos zelf reageerde dinsdag nog voorzichtig op de uitlatingen van haar partijgenoten. Net als de VVD vindt zij dat het belang van de reizigers en omwonenden nu juist voor het eerst bij wet is geregeld. Zij denkt daarom de PvdA nog te kunnen winnen voor de gedeeltelijke privatisering.

Schiphol-directeur G. Cerfontaine stak zijn woede over de beslissing van de PvdA niet onder stoelen of banken. "Als dit het besluit is, hoeft het de volgende vier jaar ook niet meer", verklaarde hij op een speciaal belegde persconferentie. "We laten ons niet nog een keer vier jaar dollen."

Volgens de directeur van de luchthaven is voldaan aan alle voorwaarden. "Nu wordt om redenen van politiek sentiment en niet op basis van argumenten de stekker eruit getrokken."

Cerfontaine meent dat de PvdA zich heeft uitgesproken tegen de privatisering van Schiphol, omdat het verkiezingstijd is. "Schiphol valt nu ook ten prooi aan het wilde westen van politieke profilering en verkiezingspools."

/NIEUWSNetelenbos: Pas op de plaats met privatisering Schiphol