DENPASAR - Een voormalige Australische diplomaat die dinsdag op Bali tot dertien jaar cel was veroordeeld wegens seks met minderjarigen, heeft kort daarop in zijn cel een eind aan zijn leven gemaakt. Bewakers troffen de man woensdagochtend vroeg (plaatselijke tijd) dood aan. Dat heeft een woordvoerder van de gevangenis meegedeeld.

De rechters hadden de sinds acht jaar op Bali wonende oud-diplomaat schuldig bevonden aan seksueel misbruik van twee minderjarige Balinese jongens. Toen de rechtbank in Karangasem het vonnis dinsdag bekendmaakte, reageerde de verdachte woedend omdat de straf veel hoger was uitgevallen dan hij en zijn advocaten hadden verwacht. Hij schreeuwde de rechters verwensingen toe. Het publiek klapte en juichte het zware vonnis toe.

Naar aanleiding van de veroordeling van de ex-diplomaat zei de Australische kinderbeschermingsorganisatie Child Wise bezorgd te zijn over de toenemende meldingen van kindermisbruik op Bali en het gebrek aan actie van de justitie de afgelopen jaren. In 2001 overhandigde Child Wise de Indonesische politie een lijst met veertien van pedofilie verdachte personen op Bali, voor het merendeel Australiërs. Pedofielen zouden arme kinderen adopteren of opnemen als pleegkind om gemakkelijk seksueel misbruik te kunnen plegen.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer zei woensdag de dood van de ex-diplomaat te betreuren. "Maar het gaat om een man die is veroordeeld wegens pedofilie, een ernstig misdrijf. Kennelijk was de klap van de zware straf te erg voor hem. Wij betreuren dat, maar de straf was juist."