KOEWEIT - De voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein zal begin 2005 voor een speciale Iraakse rechtbank verschijnen die hem moet berechten voor de misdaden die hij zou hebben begaan. Daarom zullen Saddam en andere hoogwaardigheidsbekleders van zijn regime nog vóór de machtsoverdracht van 30 juni door de coalitie worden overgedragen aan de Irakezen. De Iraakse jurist Salem Chalabi, die het proces tegen Saddam moet voorbereiden, maakte dat dinsdag bekend.

"We hebben honderd gevangenen, voormalige hoge vertegenwoordigers van het verdreven regime onder wie Saddam Hussein, Tareq Aziz en Ali Hassan al-Majid", aldus Chalabi.

"Ze zullen worden overgedragen aan de Irakezen voordat de macht wordt overgedragen op 30 juni. Hun proces zal begin 2005 aanvangen", zegt de 41-jarige jurist en neef van Achmed Chalabi van de Iraakse regeringsraad. Salem Chalabi is benoemd voor drie jaar.

Washington heeft laten weten nog geen datum te hebben geprikt voor de overdacht van de voormalige dictator van Irak. "Ons standpunt blijft ongewijzigd: we dragen hem op het juiste moment en op de juiste manier over", aldus zegsman Boucher van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op dinsdag.

"Maar tot nog toe is nog geen enkele beslissing genomen en ik heb geen aanwijzingen wanneer een dergelijke beslissing zal worden genomen"voegde hij daar aan toe.