DEN HAAG - De 36-jarige sergeant die maandag in Irak omkwambij een aanslag met handgranaten, zal in overleg met zijn familiemet militaire eer worden begraven. Dat heeft een woordvoerster vande landmacht dinsdag gemeld.

Het lichaam van het slachtoffer, Dave Steensma uit Franeker,wordt zo spoedig mogelijk naar Nederland gebracht. Wanneer preciesis nog niet duidelijk. Een aantal van zijn kameraden uit Irak zalhet lichaam begeleiden en ervoor zorgen dat de overdracht opvliegvelden met militaire eer zal plaatsvinden.

Dinsdagmiddag was er op de basis Al Khidr een ceremonie voorSteensma. Daarbij was de commandant van de 41 gemechaniseerdebrigade aanwezig, die op bezoek is bij de militairen in Irak.

In Franeker, de woonplaats van Dave Steensma, noemden burendinsdag de 36-jarige sergeant "ontzettend fanatiek" en "op entop militair". De gemeente Franekeradeel, waartoe Franekerbehoort, noemde de dood van Steensma "een slag voor de gemeente".Hij laat een vrouw en twee kinderen achter.

Een 20-jarige soldaat raakte bij dezelfde aanslag ernstig gewond, maar is nu buiten levensgevaar. Twee anderenbleven ongedeerd. De Iraakse politie hield twee verdachten aan, dieinmiddels aan de Britten zijn overgedragen.