AMSTERDAM - Alarmcentrale Elvia heeft dinsdagmiddag de identiteit van de doden door het busongeval maandag bij Metz bekendgemaakt. Behalve de 29-jarige chauffeur uit Emmen zijn een -jarige vrouw uit Purmerend, een 29-jarige vrouw uit Groningen en twee mannen van 37 en 25 jaar uit respectievelijk Apeldoorn en Den Haag overleden.

De verwachting is dat de autoriteiten de stoffelijke overschotten een dezer dagen vrijgeeft. De alarmcentrale heeft in de nacht van maandag op dinsdag 23 gewonden overgevlogen naar het calamiteitenhospitaal in Utrecht. Een betrokkene is per ambulance naar Utrecht vervoerd. Drie buspassagiers zijn op eigen gelegenheid huiswaarts gekeerd.

Zuurstof en pijnstillers

Het hospitaal heeft dinsdag van de 24 gewonden acht mensen opgenomen. Zij kampen nog met wervel- en ribfracturen of knieletsel en krijgen zuurstof en pijnstillers toegediend. Geen van hen hoeft nog een operatie te ondergaan.

Binnen een of twee dagen kunnen deze personen naar huis of naar een ziekenhuis nabij hun woonplaats, aldus een woordvoerder van het hospitaal.

Volgens Elvia is het de bedoeling dat er dinsdag nog eens zeven gewonden per ambulance naar Nederland gaan. Hiervan worden er vijf in Nederlandse ziekenhuizen opgenomen. Woensdag volgt nog een gewonde met de ambulance.

Levensgevaar

In diverse ziekenhuizen rond Metz verblijven dan nog veertien middel- tot zwaargewonden; twee van hen verkeren nog steeds in levensgevaar. Bovendien zijn zes medereizigers bij de gewonden in Frankrijk achtergebleven. Een medisch team van Elvia gaat de verdere hulpverlening en terugreis van de overgebleven slachtoffers in Frankrijk begeleiden.

De meeste van de zestig bij het ongeval betrokken Nederlanders komen uit de regio Zuid-Holland (21). De overige buspassagiers zijn afkomstig uit Noord-Holland en Brabant (beiden 13), Utrecht (5), Drenthe (4) en Friesland en Groningen (beiden 2).