ARNHEM - Advocaat-generaal I. Berben heeft woensdag voor het gerechtshof in Arnhem vijf jaar cel geëist tegen de 19-jarige C. H. en haar 23-jarige ex-vriend. Volgens de aanklager heeft het tweetal hun twee maanden oude zoontje Damy opzettelijk de nodige zorg onthouden, waardoor de baby uiteindelijk overleed.

Baby Damy overleed op 23 april 2000. Sectie toonde aan dat de baby hersenletsel, blauwe plekken en talloze gebroken ribbetjes had. Volgens deskundigen is de baby waarschijnlijk overleden aan mishandeling.

Moeilijk te bewijzen

De rechtbank in Arnhem veroordeelde de vrouw en man uit Arnhem in december vorig jaar tot drie jaar cel. De jonge vrouw en haar ex-vriend ontkennen. Zij gingen in beroep tegen het vonnis van de rechtbank. Hun verklaringen over de laatste levensdagen van hun baby bleven vaag. Daarom is volgens de aanklager hun directe schuld aan de dood van de baby moeilijk te bewijzen. Maar volgens het OM staat wel vast dat beiden hebben nagelaten medische hulp in te roepen terwijl het duidelijk was dat de baby deze hard nodig had.

Babyhoofdje zwol op

Zo had de baby bloed in de ontlasting en blauwe plekken, waaronder een hele grote die de hele wang bedekte. Na een val van een matras zwol het hoofd van de baby zo erg op dat het kind aanvallen kreeg en slap werd. Bovendien spuugde het kindje zijn eten uit en huilde veel. Desondanks gingen de jonge ouders een paar dagen later toch met het zieke kind de stad in.

Doodziek

Diezelfde avond werd het kind doodziek. Uiteindelijk werd medische hulp ingeroepen, maar het bleek te laat. Een dag later overleed Damy. De verdedigers van de jonge ouders eisen vrijspraak omdat beiden geen directe betrokkenheid hebben bij het overlijden van de baby.

Huisarts gebeld

Bovendien treft hen geen blaam omdat de moeder een paar dagen voor het overlijden nog een waarnemend huisarts had gebeld die het niet nodig vond om te komen. Maar volgens de aanklager hadden de jonge ouders zelf opnieuw om hulp moeten vragen.