LONDEN - Bij een fabriek voor kunststoffen in het Schotse Glasgow heeft zich dinsdagmiddag een grote explosie voorgedaan. Daardoor zijn zeker vier mensen om het leven gekomen, meldde depolitie. Volgens getuigen ontplofte een industriële gasoven.

Zes overlevenden zijn uit de enorme puinberg gered. Volgens deBritse omroep BBC is een onbekend aantal personen vermist. Volgens een werknemer van het bedrijf,Stockline Plastics, werkten de meesten van de vermisten op devierde verdieping.

Mobieltjes

De reddingswerkers hebben met groepjesoverlevenden contact gelegd. Dat contact verloopt in enkele gevallen via mobiele telefoons."Er zijn enkele ernstig gewonden. Sommigen hebben contact met onsgezocht en anderen zijn erg kalm en ontspannen en zijn alleenlichtgewond", aldus een woordvoerder van de reddingswerkers.

Door de ontploffing en de instorting van het pand zijn 31gewonden gevallen. De getroffen fabriek in het noordwesten vanGlasgow heeft naar schatting honderd werknemers.

Blote handen

Reddingswerkers zijn massaal aanwezig. Zij doorzochten de puinhopen in eerste instantie met blote handen. Het gebouw is vrijwel geheel met de grond gelijkgemaakt. Door de explosie vlogen brokken puin overal in het rond.

De reddingswerkers behandelen de plaats alsof er een aardbevingheeft plaatsgevonden. Ze onderzoeken de berg puin met warmtemetersen speciale camera's. Ook een hondenteam is ingeschakeld. "Weverwachten dat we hier nog lang zullen zijn. De komende 48 uur zijnwe zeker nog bezig met reddingswerkzaamheden", aldus dewoordvoerder.

'Incident'

De politie kwalificeert de explosie als "een groot incident", maar sluit uit dat het om een terroristische aanslag gaat. Een woordvoerder van het gasbedrijf Transco zegt dat er geen aanwijzing is dat er een gaslek was. "Er is een kordon van veertig meter om het gebied gelegd, dus onze mensen kunnen niet naar binnen om het te onderzoeken. We hebben de gastoevoer naar de locatie afgesloten."