ROERMOND - De Stichting Jong Nederland is verantwoordelijk voor de dood van een 11-jarige jongen. Dat heeft de rechtbank in Roermond dinsdag bepaald.

Het kind kwam op 2 maart vorig jaar om het leven, nadat op het terrein van Jong Nederland in het Noord-Limburgse America een handbaldoel was omgegooid. Het kind kreeg het gevaarte bovenop zich. De rechtbank heeft de plaatselijke afdeling van de stichting veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 1000 euro.

De rechter oordeelde dat de stichting, een vrijwiligersorganisatie die activiteiten voor kinderen organiseert, onvoorzichtig en nalatig is geweest. Het Openbaar Ministerie vond tijdens de rechtszitting twee weken geleden al dat het ongeluk met gezond verstand voorkomen had kunnen worden. De raadsman van de stichting vroeg de rechter om een gerechtelijk pardon.

Voor het begin van de activiteiten van Jong Nederland op 2 maart vorig jaar, speelden 25 jongens alvast een partijtje handbal. Een toezichthouder zat in het leidershok. Hij had vanuit die positie geen zicht op het veld.

De jongens begonnen de doelen op het veld om te gooien. Dat spelletje deden ze wel vaker. Het slachtoffer was uitgegleden, voordat hij een van de doelen bovenop zich kreeg. Hij overleed ter plekke.

Bestuursleden van Jong Nederland verklaarden voor de rechtbank dat ze er niet van op de hoogte waren dat het gevaarlijke spelletje wel eens werd gespeeld.