AS SAMAWAH - Een 36-jarige sergeant-1 van de luchtmobiele brigade uit Schaarsbergen is maandag in Irak omgekomen door een aanslag met handgranaten. Een tweede militair raakte ernstig gewond bij de aanslag in de stad As Samawah in het zuiden van Irak. Hij ligt in het mobiel hospitaal op het Nederlands kamp. Zijn toestand is stabiel.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De overleden sergeant is de eerste Nederlandse militair die door oorlogsgeweld omkomt, sinds de dood van Dutchbatter Raviv van Renssen in Srebrenica in 1995. Premier Balkenende en minister Kamp van Defensie keren vanwege de aanslag dinsdag vervroegd terug van hun vakanties in het buitenland.

Doden

De sergeant is de eerste Nederlandse militair die omkomt in Irak. Half maart kwam een Nederlandse ingenieur die voor een Duits bedrijf werkte om bij een aanslag in de buurt van Bagdad. Andere westerse landen hebben al veel meer doden te betreuren gekregen. Er zijn inmiddels meer dan 760 Amerikanen gedood. Ook onder Britten, Spanjaarden en Italianen vielen al tientallen doden.

Handgranaten

De aanslag had maandagavond om 19.50 uur Nederlandse tijd plaats. Volgens het ministerie van Defensie werden een aantal handgranaten naar patrouillerende Nederlandse militairen gegooid, die op een brug over de rivier Eufraat liepen in As Samawah, de hoofdstad van de 'Nederlandse provincie' Al Muthanna.

De twee gewonde militairen zijn daarna overgebracht naar een veldhospitaal in het Nederlandse Camp Smitty. Een van de twee overleed later aan zijn verwondingen. De familie van de slachtoffers is inmiddels ingelicht, aldus Defensie. De twee militairen waren gelegerd op de basis in Al Khidr.

Nederlandse militairen

Het was niet voor het eerst dat de ongeveer 1260 Nederlandse militairen in Irak te maken hadden met geweld. Twee keer waren er mortierbeschietingen op Nederlandse kampementen in As Samawah en Ar Rumaytah. Daarbij vielen geen gewonden. Ook waren er een aantal schietincidenten waarbij geen Nederlanders maar wel Irakezen omkwamen. Maandag nog hadden de Nederlanders vier Irakezen gearresteerd met zeven granaatwerpers.

De toestand van de tweede militair, die ernstig gewond raakte, is stabiel, zo meldde Defensie dinsdagochtend. De man, een -jarige soldaat van hetzelfde onderdeel als het slachtoffer, verkeert buiten levensgevaar. Hij heeft zelf al contact gehad met zijn familie.

Voorlopig ligt hij in het veldhospitaal in het Nederlandse Camp Smitty. Het is niet per se noodzakelijk dat hij naar Nederland wordt overgebracht.

AFMP

Namens de vakbond voor militairen AFMP liet voorzitter W. Van den Burg dinsdag weten dat de komende tijd rekening moet worden gehouden met meer slachtoffers onder de Nederlandse militairen in Irak. "Het is naïef te denken dat Nederlandse militairen gevrijwaard blijven van geweld. We zijn de afgelopen tijd al enkele keren de dans ontsprongen. Ons geluk lijkt nu op te zijn."

De Japanse regering heeft laten weten dat de Japanse inzet in Irak niet zal veranderen. De Japanners zitten met 550 militairen in het zelfde gebied als de Nederlanders en houden zich alleen bezig met de wederopbouw van het land en humanitaire hulp aan de bevolking.

Nederlanders kropen in april nog door het oog van de naald na de ontploffing van een mortiergranaat op Camp Smitty bij As Samawah. In de Iraakse provincie al-Muthanna, waarvan As Samawah de hoofdstad is, bevinden zich ongeveer 1260 Nederlandse militairen.

Balkenende

Minister-president Balkenende heeft met ontzetting kennisgenomen van het overlijden van een Nederlandse militair maandagavond in Irak. "De gedachten en het medeleven gaan uit naar de nabestaanden van het slachtoffer", zo liet de premier via de Rijksvoorlichtingsdienst in de nacht van maandag op dinsdag weten.

"Met bijna 1300 collega's kwam de getroffen militair naar Irak als teken van hoop en toekomst voor het overgrote deel van de bevolking", aldus Balkenende. De minister-president verblijft in het buitenland, maar zal volgens de RVD vervroegd terugkeren. Dat geldt ook voor minister Kamp van Defensie die eveneens eerder terugkeert van een buitenlandse reis.

Verdachten

De Iraakse politie heeft twee verdachten opgepakt na de aanslag. Ze worden verhoord. De Koninklijke Marechaussee en een juridische adviseur zijn daarbij aanwezig. Vice-premier De Graaf maakte dit dinsdagochtend bekend in een ingelaste persconferentie.

De Graaf betuigde zijn medeleven aan de familie van het slachtoffer. De man, een 36-jarige sergeant van de luchtmobiele brigade uit Schaarsbergen, laat vrouw en twee kinderen achter. De Graaf sprak van een "verschrikkelijke schok voor iedereen". "We proberen mee te delen in het verdriet."

Veiligheidsmaatregelen

Naar zijn zeggen zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen rond de Nederlandse troepen in het zuiden van Irak. Hij trad niet in detail. "Maar we zijn er om te waken over de veiligheid van de bevolking. Het werk gaat door", voegde de D66-bewindsman er meteen aan toe.

Bij de aanslag raakte een soldaat gewond, maar hij is aanspreekbaar, aldus De Graaf. De twee militairen kwamen uit een en hetzelfde bataljon, dat in de Graafs woorden een "grote klap" heeft gekregen.