ROERMOND - Ongeveer zeventig gedetineerden weigerenmaandagavond terug te gaan naar hun cel in het huis van bewaringvan Roermond, nadat daar 's middags een korte maar hevige brandwoedde.

De gevangenen, voornamelijk drugssmokkelaars, stonden tegen.30 uur nog altijd op de luchtplaats en willen niet naar binnenomdat ze het er niet veilig genoeg vinden, zei directeur T. Peetersmaandagavond.

Bij de brand raakte een bewaker lichtgewond. De honderdgedetineerden in de B-vleugel van het huis van bewaring moesten uitvoorzorg naar de luchtplaats. Volgens de directeur probeert hetpersoneel nu de zeventig overgebleven gevangenen naar binnen tepraten. Als dat niet lukt, staat het landelijk bijstandsteam paraatom in te grijpen.

Brandbaar materiaal

De brand was binnen een half uur geblust. De ruimte waar het vuuruitbrak, bevond zich op minder dan 10 meter van een aantal cellen,aldus Peeters. Aangezien er in de ruimte volgens hem erg brandbaarmateriaal lag, sloegen de vlammen meters hoog en raakten enkelegevangenen door de hitte in paniek.

Volgens een woordvoerster van justitie hebben de gedetineerdengeen gevaar gelopen. De brand ontstond op de plek waar goederen vanbuitenaf de inrichting binnenkomen. De oorzaak van de brand is nogonbekend. Deze wordt onderzocht door de technische recherche.In het huis van bewaring verblijven in totaal 178 gevangenen.