AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft veel regels overtreden en verkeerde conclusies getrokken met het oog op de aanleg van de nieuwe metrolijn onder de stad. Dat stelt het tv-programma Netwerk maandag. De gemeente zou onder meer vergunningen die door de rechter waren geweigerd, opnieuw hebben ingebracht. Ook zouden diverse rapporten over de veiligheid van reizigers bij calamiteiten verkeerd zijn geïnterpreteerd.

In de stad wordt al jarenlang gewerkt aan de aanleg van de nieuwe metrolijn. Netwerk heeft de beschikking over documenten waaruit onder meer blijkt dat stations die zouden moeten dienen om mensen in geval van calamiteiten te laten vluchten, niet voldoen aan de veiligheidsnormen. Ook de rook die bij een eventuele brand vrij zou komen, zou vele levens kunnen kosten.

Adviseur brandveiligheid P. van der Leur zegt dat specialisten binnen de gemeente de verkeerde informatie hebben verstrekt op "essentiële punten". De gemeente zou onder meer een bestuurlijke 'truc' hebben toegepast om een aantal noodzakelijke vergunningen te bemachtigen. Drie ambtenaren van de gemeente hebben plaatsgenomen in een zogeheten gelijkwaardigheidscommissie en vervolgens geconcludeerd dat de plannen van de gemeente gelijk staan aan de wet. Het college zou zich hier vervolgens bij hebben neergelegd, terwijl de rechter dezelfde plannen eerder nog had afgewezen.

Bij de gemeente was maandagavond niemand bereikbaar om commentaar te geven op de uitzending.