AMSTERDAM - De 39-jarige freelance reisleidster Sonja van Z. die door het Openbaar Ministerie in Spanje is aangeklaagd voor dood door onvoorzichtigheid, is in het dagelijks leven biologielerares op het Hervormd Lyceum West in Amsterdam. Dat heeft een medewerker van de school maandag bevestigd.

Rector G. Klooker weet pas sinds maandagochtend dat het om Van Z. gaat. Haar moeder stelde hem telefonisch op de hoogte. Klooker zei dat hij er vreselijk van geschrokken is. "Ik vind het een persoonlijk drama."

Volgens Klooker is Van Z. "een zeer betrokken en goede collega die met veel verantwoordelijkheid voor deze school werkt". Ook dicht hij haar leidinggevende capaciteiten toe.

Biologie

Van Z. werkt sinds 1994 vier dagen per week als biologielerares op het lyceum, dat 950 leerlingen telt. Klooker wist niet dat ze in haar vrije tijd gids was. Van Z. leidde vorige week woensdag een wandeltocht in de Sierra Nevada die het leven kostte aan drie wandelaars. Lokale autoriteiten hadden afgeraden de beklimming naar de berg Mulhacén te maken vanwege de slechte weersomstandigheden.

Klooker heeft geen oordeel over de gebeurtenissen in Spanje. Wel heeft hij het nieuws rond het drama op de voet gevolgd, omdat hij de Sierra Nevada een prachtig gebied vindt. Hij heeft zich ook afgevraagd hoe hij in zo'n situatie gereageerd zou hebben. De rector hoopt Van Z. snel weer terug te zien. "Dan zullen we haar met grote zorg opvangen", zei hij. Hij heeft nog geen contact gehad met de lerares, dat loopt voorlopig via haar moeder.