MOSKOU/GROZNY - In de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië is maandag de vermoorde president Achmad Kadyrov begraven. De Moskou-getrouwe Kadyrov werd zondag gedood bij een bomaanslag in een stadion in de hoofdstad Grozny, waar de 59e verjaardag van de overwinning op Duitsland werd gevierd.

In Kadyrovs geboortedorp Tsenturoi, 50 kilometer ten zuiden van Grozny, bewezen duizenden mensen hun overleden leider de laatste eer. De baar met Kadyrov werd onder meer door zijn twee zoons door de stad gedragen naar de begraafplaats. De hele begrafenisceremonie duurt drie dagen.

Bij de aanslag zondag vielen in totaal 24 doden en raakten tientallen mensen gewond. De commandant van de Russische troepen in de Kaukasus, Valery Barananov, raakte zwaargewond maar is maandag weer bij kennis gekomen. Bij Baranov, die naast Kadyrov op de tribune zat, is een been geamputeerd.

Een zoon van Kadyrov, Ramzan, is maandag benoemd als plaatsvervangend president naast premier Sergei Abramov, die tijdelijk Kadyrovs taken heeft overgenomen. Dat meldde het persbureau RIA Novosti maandag. Ramzan Kadyrov staat aan het hoofd van de veiligheidstroepen van zijn overleden vader.