BRUSSEL/LUXEMBURG - Werkgevers mogen plaatsen voor kinderopvang alleen beschikbaar stellen voor vrouwelijke personeelsleden. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg dinsdag bepaald na een klacht van een mannelijke ambtenaar van het ministerie van Landbouw in Den Haag. Alleen een alleenstaande man moet dezelfde rechten hebben op kinderopvang als vrouwen.

Volgens het Hof stelde het ministerie terecht alleen opvangplaatsen voor kinderen van vrouwelijke werknemers beschikbaar, om daarmee iets te doen aan positieve discriminatie ten gunste van vrouwen.

Op het departement werkten traditioneel weinig vrouwen. De mannelijke ambtenaar vroeg echter ook om een plaats in een door het ministerie gesubsidieerde crèche. Het ministerie weigerde dat, waarna de ambtenaar een klacht indiende.

Gelijke Behandeling

De Commissie Gelijke Behandeling stelde het ministerie in 1996 al in het gelijk, mede omdat de echtgenote van de ambtenaar ergens anders werkte en daar mogelijk een opvangplaats kon regelen. De ambtenaar ging in beroep tegen die uitspraak bij de Centrale Raad van Beroep, die een advies van het Europese Hof vroeg.

Dat stelt het ministerie nu ook in het gelijk. Alleen een alleenstaande ambtenaar zou zich op dezelfde rechten kunnen beroepen als vrouwelijke werknemers.