DEN HAAG - De 17-jarige Murat D. gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling door de rechtbank in Den Haag. Dat hebben zijn advocaten maandag laten weten. De jeugdstrafkamer van de rechtbank veroordeelde de leerling van het Terra College op 29 april tot vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord op onderdirecteur Hans van Wieren van het Haagse Terra College.

Ondanks zijn leeftijd werd Murat volgens het volwassenenrecht veroordeeld. De rechtbank had de eerder geformuleerde eis van het Openbaar Ministerie (OM) volledig overgenomen. Het advies van gedragsdeskundigen en de kinderbescherming om jeugdstrafrecht toe te passen op Murat, werd niet opgevolgd.

De rechter nam de beslissing vanwege de ernst van het misdrijf en de noodzaak van een langdurige tbs-behandeling. Onder jeugdstrafrecht duurt een tbs-behandeling maximaal zes jaar en een celstraf twee jaar.

De rechter achtte bewezen dat de scholier Van Wieren met voorbedachten rade had doodgeschoten. Daarnaast vond de rechtbank de moord op het Terra College zo ernstig, omdat het gebeurde in volle schoolkantine. Murat schoot Van Wieren op 13 januari in de kantine van de school door het hoofd. De onderdirecteur overleed later op de dag aan zijn verwondingen.