AMSTERDAM - De 39-jarige Nederlandse berggids Sonja van Z. is door de Spaanse politie officieel aangemerkt als verdachte. De berggids begeleidde een groep landgenoten door de Sierra Nevada. De groep werd overvallen door slecht weer en verdwaalde. Drie Nederlanders kwamen hierbij om het leven, een ander raakte zwaargewond.

De Guardia Civil verdenkt de gids van onzorgvuldige uitoefening van haar beroep met de dood tot gevolg. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. De gids kan maximaal vier jaar gevangenisstraf krijgen. De rechter van het bergdorp Orgiva beslist maandag of de vrouw vervolgd zal worden. De verhoren beginnen maandagochtend om 09.00 uur.

Het ANWB-team dat de toeristen en hun gids begeleidt denkt dat de slachtoffers dinsdag of woensdag naar huis kunnen. Het is nog onduidelijk wanneer de lichamen van de doden naar Nederland komen. Justitie geeft ze nog niet vrij.

Het ongeval gebeurde woensdag in de omgeving van het dorpje Órgiva, in de provincie Granada. Een groep van twaalf Nederlanders was op weg naar een bergtop in de Sierra Nevada. Twee vrouwen staakten de tocht voortijdig, omdat zij het te gevaarlijk vonden.