LANDGRAAF - Een passagierstrein is zondagavond bij Landgraaf over een betonplaat gereden die daar op een wissel door vandalen was neergelegd. De trein, die net van het station aan het optrekken was, liep volgens spoorbeheerder ProRail geen noemenswaardige schade op.

Doordat er brokstukken tussen de wissel zaten en een stuk rails was ontzet, reden er zondagavond tussen Landgraaf en Herzogenrath (Duitsland) en tussen Landgraaf en Kerkrade Centrum geen treinen meer. Eind van de avond was de stremming voorbij en konden de laatste treinen weer rijden.

Veel incidenten

In de afgelopen maanden is het treinverkeer regelmatig stilgelegd omdat de doorgang werd versperd door objecten die door vandalen werden achtergelaten. In februari botste een trein tussen Den Bosch en Geldermalsen op een betonblok, eind januari kreeg een stoptrein bij Malden een ijzeren paal door de voorruit.

De paal was met prikkeldraad aan het viaduct opgehangen. Spoorverkeer tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe lag dit jaar twee keer stil nadat er voorwerpen op de rails waren gelegd.

De vakbond FNV Bondgenoten heeft een meldpunt geopend waar machinisten en conducteurs incidenten kunnen melden.