NEW YORK - Het Amerikaanse blad The New Yorker heeft zondag een nieuwe foto gepubliceerd waarop waarschijnlijk te zien is hoe een Iraakse gevangene wordt mishandeld door Amerikaanse militairen in een gevangenis. Op de foto is een naakte man te zien die bedreigd wordt door twee honden van het Amerikaanse leger.

Een medewerker van het blad heeft laten weten dat hij nog meer foto's in bezit heeft. Op een daarvan is volgens hem dezelfde man te zien. Hij heeft een wond waaruit bloed stroomt en de man heeft duidelijk pijn. Een bewaker zit boven op hem om hem in bedwang te houden. Op nog een andere plaat is een grote wond aan het been van de gedetineerde zichtbaar.

In een begeleidend artikel komt een anonieme bron bij het Amerikaanse ministerie van Defensie aan het woord die stelt dat leidinggevenden op het ministerie en topofficieren al maanden op de hoogte waren van het bestaan van de foto's en de mishandelingen, maar de zaak stil probeerden te houden. Dit gebeurde voornamelijk uit angst voor ,,grote diplomatieke problemen'', aldus de bron. De Amerikaanse senator John Warner liet zondag weten dat het ministerie van Defensie van plan is om cd-roms aan het Congres te overhandigen waarop nog andere, tot nu toe niet gepubliceerde foto's van mishandelingen staan. Deze blijven vertrouwelijk, aldus Warner.

Minister Donald Rumsfeld van Defensie maakte vrijdag al aan een Senaatscommissie bekend dat er nieuwe beelden waren van mishandelingen van Iraakse gevangenen. Hij noemde het ,,afschuwelijke beelden'' die "niet te bevatten'' waren. Als de foto's in handen van de media zouden komen, zou het funest zijn voor de reputatie van de Verenigde Staten, liet Rumsfeld weten.