MOSKOU - De pro-Russische president van Tsjetsjenië, Achmad Kadyrov en de Russische bevelhebber in de Kaukasus, generaal Valery Baranov, zijn zondag gedood door een explosie in een stadion in hoofdstad Grozny. Dat heeft het persbureau Interfax gemeld.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De Russische president Poetin heeft de dood van de pro-Russische president van Tsjetsjenië, Achmad Kadyrov bevestigd.

Over het lot van Kadyrov heerste aanvankelijk grote verwarring. Het persbureau Itar-Tass berichtte op gezag van Tsjetsjeense bestuurders dat de de president nog leefde kort nadat Interfax, een ander persbureau, had gemeld dat hij was omgekomen. Kadyrov werd vorig jaar met ruim 80 procent van de stemmen tot president van Tsjetsjenië gekozen. Hij gold als de kandidaat van het Kremlin.

Slachtoffers

Ook nog zeker 32 andere personen zouden zijn omgekomen. Ruim twintig mensen raakten gewond. Dat heeft het Tsjetsjeense ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt.

Het Russische ministerie van Defensie liet weten dat rebellen in de opstandige deelrepubliek de explosie hebben veroorzaakt.De mijn ontplofte onder het VIP-vak van het stadion, waar het eind van de Tweede Wereldoorlog, in Rusland overwinningsdag genoemd, werd gevierd. Kadyrov overleed een half uur na de aanslag aan zijn verwondingen, zei een woordvoerder van het ministerie. Baranov was op slag dood.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van noodsituaties zei dat in de buurt van het VIP-vak een tweede landmijn was gevonden. Dit meldt de Telegraaf. Het stadion werd direct na de explosie geëvacueerd. De politie heeft vijf verdachten van de aanslag gearresteerd. Dat heeft het persbureau Itar-Tass gemeld op gezag van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. Een woordvoerder van het ministerie zei dat de arrestaties een uur na de aanslag zijn verricht.

Twee jaar geleden vielen op 9 mei bij een bomaanslag tijdens een militaire parade in Kaspiisk in de aan Tsjetsjenië grenzende Russische deelrepubliek Dagestan 43 doden. Sindsdien worden er bij de viering van overwinningsdag in heel Rusland extra veiligheidsmaatregelen genomen.