LONDEN - Als voormalige vriendin van tweevoudig kindermoordenaar Ian Huntley is Maxine Carr vermoedelijk een van de meest gehate Britse vrouwen. Nu haar vrijlating nadert maken haar zeventien naamgenotes zich zorgen.

Politiekorpsen in het hele land hebben noodmaatregelen voorbereid voor het geval vrouwen die de naam van de 27-jarige delen, worden aangevallen door mensen die hen voor de veroordeelde houden. Zij kunnen indien nodig rekenen op speciale politiebescherming.

Carr is de ex-verloofde van Huntley. Deze 29-jarige Brit vermoordde in augustus 2002 de tien jaar oude meisjes Holly Wells en Jessica Chapman. De zaak schokte heel Groot-Brittannië en de schoolconiërge kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Carr was niet schuldig aan de moorden, maar werd wel veroordeeld wegens pogingen de rechtsgang te hinderen.

Er zijn berichten dat Carr volgende week al op vrije voeten zou komen, aldus de Britse zondagskrant Sunday Telegraph. Een van de andere Maxine Carrs vertelde de krant dat ze die dag met angst en beven tegemoet ziet. "Als ik voor de telefoon mijn naam noem, zijn mensen eerst een minuut erg stil en je hoort ze denken of ik haar zou zijn'', aldus de 38-jarige. "Ik hoop en bid maar dat er niet een of andere idioot of halve gare iets in zijn hoofd gaat halen.''

Een andere Maxine Carr, een 76-jarige weduwe, zegt in de krant maatregelen te hebben overwogen. "Ik dacht eraan om mijn naam te veranderen in Marjorie Carr, maar toen dacht ik: Waarom zou ik dat in hemelsnaam doen. Ik heb niets verkeerd gedaan''.